Terapie de cuplu

Când relația ta se află în impas și ai șansa să o refaci

Viața agitată din marile orașe și stresul prelungit de la locul de muncă sau din trafic lasă tot mai puțin timp de calitate pentru viața de cuplu. 

Neglijarea conexiunii cu partenerul sau partenera noastră poate conduce destul de ușor la deconectare emoțională, moment în care ambii parteneri încep să se simtă în derivă și pot trage concluzii pripite cu privire la sentimentele celuilalt. Lipsa comunicării autentice, emoționale, evitarea discuțiilor deschise și a intimității, încordarea și comunicarea exclusiv rațională produc, în timp, punerea sub semnul întrebării a relației.

Mai mult, unii parteneri aleg să-și caute validarea emoțională în afara cuplului, complicând situația iar de aici și până la ruperea definitivă a relației nu mai sunt muți pași.

Vestea bună este că există metode terapeutice și resurse interioare ale fiecăruia de a putea reveni la echilibrul inițial, chiar și atunci când totul pare pierdut. Cu ajutorul câtorva sesiuni de psihoterapie, viața ta de cuplu poate fi repusă în cadrul ei firesc. Înveți nu doar să o refaci, ci și cum poți să o întreții.   

În cadrul ședințelor de psihoterapie de cuplu, cei doi parteneri își comunică problemele și nevoile neîndeplinite. Deseori își conștientizează probleme noi.

Utilizând abordări sistemice, cognitiv-comportamentale, experiențiale, EFT (Emotion Focused Therapy) și Schema Therapy, terapeutul ajută cuplul să-și regăsească resursele emoționale capabile să reconstruiască legăturile rupte.

Partenerii deprind de asemenea să comunice mai bine între ei, să-și expună cerințele, să-și exprime corect emoțiile față de partener(ă) și să îl accepte mai bine pe celălalt, așa cum este.

Psihoterapia este necesară nu doar pentru refacerea unei relații de cuplu aflată în impas, ci și pentru cuplurile care vor să se echilibreze mai bine, să comunice mai autentic sau care vor să conștientizeze și vindece tiparele disfuncționale sau traumatice individuale care le afectează relația.