Psihologie clinică, evaluare și rapoarte psihologice

Evaluări psihologice și generarea de rapoarte psihologice

Psihologia clinică se ocupă printre altele de evaluarea psihologică profesională a stării de sănătate psihologice cu ajutorul unor instrumente psihometrice moderne.

După cum spunea Sigmund Freud, normalitatea psihică este o iluzie. Fiecare persoană se poate confrunta pe termen scurt, mediu sau lung cu una sau mai multe dezechilibre psihice, care necesită o evaluare specializată de detaliu.

Precizarea stării de sănătate psihologice sau a diagnosticului se face în conformitate cu manualele DSM (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale)

Scalele și chestionarele sunt utilizate, de exemplu pentru a determina nivelul inteligenței sau inteligenței emoționale, stării și capacității de memorare, nivelului anxietății, depresiei, stresului perceput, anxietății (fobiei) sociale, burnout-ului (epuizare emoțională și fizică), stresului post-traumatic, traumelor psihice, trăsăturilor de personalitate și a determina eventuale trăsături accentuate sau tulburări de personalitate.

Pe baza acestora se pot genera rapoarte cu privire la starea de sănătate psihică a persoanei, pentru a fi utilizate în expertize cu diverse scopuri.